uaru

Рекуператор повітрі: які види найчастіше використовуються

Свіже повітря в межах великого міста це просто розкіш. Датчики постійно фіксують рівень забруднення, шкідливий для здоров’я людини. Шкодять атмосфері не тільки підприємства, а і транспорт. Та сама ситуація і в будинках. Щоб просто відкрити вікна на провітрювання, відразу отримуємо шар пилу, який поступає ззовні. А ще і галас, який лунає з вулиці. Всі ці проблеми можна вирішити наступним чином - купити рекуператор Прана з вбудованим теплообмінником. 

Що являє собою рекуператор?

Рекуператор це сучасний пристрій припливно-витяжної системи. Назва пішла від латинського “recuperator” - той, що повертає. Отже, рекуператор, це прилад, який здійснює якісну вентиляцію з очищенням та підігрівом повітря, яке надходить зовні. 

Корпус рекуператора має дві порожнини, крізь які здійснюється рух повітря. Один - для відпрацьованого повітря, інший - для свіжого. Між ними встановлюються відповідні елементи, які забирають на себе тепло з повітря, яке виходить. Та віддають це тепло повітрю, яке поступає ззовні.

Які бувають види рекуператорів?

Залежно від форми та принципу дії рекуператори поділяють на:

  • за схемою руху повітря - прямоточні, протиточні; перехресні;
  • за призначенням - побутові, промислові;
  • за конструкцією - пластинчасті, трубчасті, ребристі, роторні;
  • за матеріалами - пластикові, металеві, мембранні.

Роторний рекуператор

Це пристрій, який має всередині великий обертовий барабан з осями. Обертаючись, осі розділяють повітряні потоки. Одна половина працює на приплив, інша - на відтоку. 

Перехресточний рекуператор

Конструкція пристрою має два канали для повітря. Між ними розміщуються пластини. Ці пластини нагріваються від тепла, яке виходить з відпрацьованим повітрям. Та повертають це тепло повітрю, що входить. Таким чином і відбувається теплообмін. 

З проміжним теплоносієм

Пристрій складається з двох теплообмінників, які з’єднані між собою трубопроводами. Такий рекуператор встановлюють у приміщеннях, де вже була вмонтована вентиляційна система. Але вона працювала без збереження тепла.

Камерні рекуператори

У даному пристрою тепло беруть на себе стінки. А потоки повітря поступають по черзі - за це відповідає спеціальна заслінка.

Чи бувають складності у монтажу рекуператорів?

Більшість приладів мають компактні розміри, тому з монтажем взагалі не буває ніяких проблем. Майстри порадять як вибрати правильне місце, щоб було зручно підключати до електромережі. Та розкажуть все про особливості монтажу. Час роботи займає десь до 1,5 години. Весь необхідний інструментарій фахівці приносять з собою. Після монтажу, експерти розкажуть все про подальшу правильну експлуатацію приладу.

Роблячи висновки, можна з упевненістю сказати, що рекуператор є ефективним приладом припливно-витяжної вентиляції з створенням якісного мікроклімату у помешканні. На сайті Прана представлені багато моделей рекуператорів, які підходять як приватних будинків, так і великих промислових об’єктів.

Відгуки