uaru

Чому так мало швидких рейсів InterCity в Україні

От мені цікаво, чому не можна запустити швидкі потяги Інтерсіті або їх аналоги в більшість великих міст України. Наприклад з Харкова до Одеси. Або з Харкова до Львова. Це дуже зручно та комфортно. Звільняє купу часу.

Чому так мало швидких рейсів InterCity в Україні

З чим повʼязана мала кількість маршрутів Інтерсіті?

Я бачу декілька причин, чому швидкі потяги не запущені на більшість маршрутів українських міст. Ось головні з них:

  • Інфраструктура. Для швидких потягів потрібна високоякісна залізнична інфраструктура, яка включає модернізовані колії та електрифіковані маршрути. Багато маршрутів в Україні потребують значних інвестицій для покращення інфраструктури.
  • Фінансування. Розгортання швидких поїздів вимагає значних витрат на покупку спеціальних потягів, підтримку мережі та платформи, технічне обслуговування та навчання персоналу.
  • Попит та рентабельність. Перед запуском нових маршрутів проводяться дослідження. Якщо попит на пасажирські перевезення недостатній або маршрут не є достатньо прибутковим, то можуть виникати проблеми з виправданістю витрат на запуск швидкого поїзда.

Попри ці виклики та війну, Україна начебто продовжує розвивати свою залізничну інфраструктуру та шукати можливості для запуску нових маршрутів швидких поїздів. Кажуть навіть про співпрацю з іноземними партнерами та залучення приватного сектору для фінансування.

Ці всі думки навіяні поїздкою з Харкова в Київ. Стюард (провідник по народному) тільки що перевірив мої проїзні документи. Ви не повірити. Він просто розширив пальцями кваркод квитка на екрані мого смартфона, прищурився та без всякого сканера своїм оком перевірив чи все гаразд.

Відгуки