uaru

Як почати розмовляти українською? Реальний досвід

Я думаю зараз жоден українець не ставить питання навіщо вчити українську мову. А от питання як навчитися вільно спілкуватися - сьогодні на часі. Я як корінний харківʼянин знаю все це на власному досвіді. З дитинства перебуваючи в російськомовному середовищі я пройшов усі кола пекла. Жартую. Було цікаво та захопливо.

Як почати розмовляти українською? Реальний досвід

Дам вам особисті поради. Те, що спрацювало для мене, моєї дружини та друзів.

Переходьте повільно

Не треба одразу категорично відмовлятися від того, що було вами всі ці роки. Це не теж саме, що кидати палити. Не треба удавати ніби ви не розумієте російську і взагалі ніколи її не чули. З таким підходом точно нічого не вийде. Буде стрес, психи, а потім безвихідність.

Мозок звик думати російською, він адаптувався до середовища. Треба змусити його адаптуватися до нових реалій. Але за допомогою японської технології «Кай дзен». Тобто постійно покращувати попередній результат.

Створити відповідне середовище

Неможливо навчитися вільно спілкуватися українською дивлячись фільми, читаючи новини та сперечаючись з друзями російською. Є одне просте правило. Ми пишемо так, як читаємо, а говоримо так, як слухаємо. Тому потрібно створити умови де ми будемо читати та слухати багато всього рідною мовою.  Давай спочатку зробимо ці дії:

  • На всіх гаджетах будь то смартфон або телевізор перемикнути мову на українську. Це не важко зробити.
  • Новини або телеграм канали будемо читати тільки україномовні. Зробимо топ підбірок.
  • Музику або подкасти теж будем слухати українською.
  • Фільми, ролики на YouTube, ТікТок або Instagram рілз теж, правильно, українською!

Якщо ми виконаємо ці умови, то в нашому мозку сформується база даних, свій автономний словник. І в якийсь момент думки стануть зʼявлятися саме нашою державною мовою.

Практикуйте і не соромтеся

Ну і дуже важливо практикуватись. Не чекати коли повністю опануєте мову. Треба одразу намагатися розмовляти. І нехай спочатку буде суржик. Перший час може буде відношення 50 на 50 відсотків. Але поступово процент російських слів зійде на нуль. Не соромтесь, суржик це прикольно і зовсім не страшно.

Також я рекомендую знаходити однодумців. Створювати кола або шукати їх в своєму місці. Бо це дуже прискорює навчання. Якщо вас перший час ніякого розмовляти українською зі знайомими, то в місцях де вас не знають, магазинах чи громадському транспорті завжди розмовляйте українською. Вас там ніхто не знає.

Ну і треба перестати соромитись друзів. Вони і самі раді бути таким як ви. І колись запитають у вас - де ви так навчилися соловʼїній? Тоді або загадково посміхніться або скиньте посилання на цю статтю. І обов’язково скиньте продавцям з харківських Comfy та АТБ. Вони вам будуть вдячні.

Відгуки