uaru

Зміїв

Зміїв Харків

На річці Сіверський Донець у Харківській області розташоване старовинне містечко Зміїв. Належить він до Чугуївського району. Є історична згадка, що ще в 1180-1185 князем Ігорем Святославичем було засновано Змієве городище, а раніше там знаходилися оборонні споруди - Змієві вали. Пізніше козаками-черкасами було започатковано сторожове поселення.

Походження назви Зміїв

Треба сказати, що точне походження назви міста досі не встановлено, існують різні версії, серед яких не лише зв'язок з історичними назвами, а й з легендами про Змію Горинич, який нібито жив у лісах, що оточували місто. І взагалі, в болотистій місцевості водилося багато плазунів.
Є прихильники того, що назву дала звивиста, як змія, річка Мож, що впадає у Сіверський Донець у місці розташування міста. Не можна не враховувати і того факту, що поряд була столиця половців - Шарукань, відома як місто Змія.

Як би там не було, назва ця прижилася, і навіть коли 1976 року місто перейменували на Готвальд, місцеві жителі, та й харків'яни загалом, продовжували називати його Змієвим. А 1990 року населеному пункту повернули колишню назву.

Історія Змієва

Зміїв багатий своєю історією. Тут здавна жили волелюбні люди. Саме тут у 1666 році було засновано Зміївський козачий полк під проводом знаменитого кошового отамана Івана Сірка. Він робив вдалі походи, виступав проти Росії, за відокремлення від неї Слобожанщини, підтримував запорізького гетьмана Брюховецького у його боротьбі проти російської держави. Син Сірка Петро також бився разом із батьком і загинув в одному з боїв.

Треба сказати, що козаки Змієва і згодом приєднувалися до повстань, настільки сильна була тяга до свободи, яку не змогли задушити ні царський уряд, ні кримські татари, які постійно нападали і гнали в полон жителів.

В 1797 Змієв став повітовим містом, а на початку ХХ століття отримав статус районного центру. Тут будуються фабрики, заводи, відкриваються школи, будинки культури та бібліотеки.

Цей край має цікаву історію. Відкритий у 1991 році краєзнавчий музей зберігає понад 10 000 експонатів, знайдених археологами на багатій на історичні події зміївській землі.

Пам'ятки Змієва

Визначні пам'ятки знаходяться в основному навколо Змієва, в навколишніх селах. Так неподалік міста знаходиться іоносферна обсерваторія, яка не має собі рівних у Східній Європі. На жаль, сьогодні вона входить до списку семи занедбаних чудес України.

У Водяному знаходиться храм в ім'я Святих Бориса та Гліба, збудована у 1905 році на місці Борисоглібської церкви. Будувався він архітектором І. Нємцовим за кошти професора Харківського університету Ф. Зеленогірського та благодійні пожертвування С. Ключарьової. У монастирі знаходиться ікона "Спас нерукотворний", яку священний синод визнав чудотворною.

На території храму є колодязь із цілющою священною водою. Джерело було відкрито завдяки осяянню настоятеля храму Севастьяна. До речі, у Зміївському районі є ще одне цілюще джерело - Суворовський. Знаходиться він у селі Мохнач.

У селі Гайдари знаходиться біологічна станція, заснована 1914 року академіком В.М. Арнольді. Нині це біостанція Харківського національного університету. Там представлено більшість ландшафтів лісостепу України. Також відкритий та працює музей природи.

У 2004 році тут було створено національний природний парк “Гомільшанські ліси”, багатий на представників флори та фауни. Він займає 15 тисяч га! У парку ростуть сріблясті ялинки, 150-річні листяні дерева, 300-річні дуби, водяться рідкісні птахи, росте 132 види рідкісних рослин. Нічого подібного у цьому регіоні немає. Цікаво, що саме тут живе відомий бабак Тимка, який щороку передбачає прихід весни.

Руїни скіфського городища, яке існувало у V - ІІІ століттях до н.е., збереглися у селі Велика Гомольша. І зараз можна побачити залишки оборонних пагорбів та ровів, величезний курганний могильник. Дві кам'яні "баби", які стояли на кургані, зараз перемістилися до музею природи. Там зберігаються й інші предмети старовини, знайдені під час розкопок.

Унікальною пам'яткою природи є Мохначанський ліс. Там розташовані своєрідні змішані ліси, занедбані графські сади, де й досі продовжують дозрівати смачні фрукти. А ще в цих місцях знаходяться інші цікаві об'єкти, наприклад, ангари, печі для спалювання вугілля і високі штучні насипи.

Заслуговує на увагу і село Коропове. Там знаходиться Козача гора - 60-метрова круча над Сіверським Дінцем. Збереглися руїни Миколаївського монастиря, де ховалися козаки-втікачі, доживали свій вік покалічені і старі запорожці. З цим місцем пов'язано багато легенд та переказів. Вважається, що козаки, рятуючись від російської армії, кидалися просто в рясах у річку з кручі. Перед тим вони закопали золото в землю, а срібло скинули в озеро. З того часу долину називають Золотою, а озеро Білим. У наші дні на згадку про ці трагічні події дорогою до Козачої гори встановили хрест та інформаційний стенд, щоб люди знайомилися з історією своєї країни та не забували її.

Мало хто знає, що Зміїв подарував нам багатьох визначних людей. Серед них космонавт Ігор Вовк, олімпійський чемпіон Іван Дерюгін (його дочка Ірина також є олімпійською чемпіонкою), актриса Людмила Іванова, видатний селекціонер Василь Пустовойт, науковець та письменник Дмитро Яворницький.

Окремо слід сказати про природу Зміївського району. Вона чудова! Мальовничі ліси та луки, чисті спокійні річки, цілюще повітря. Ця первісна краса приваблює сюди безліч туристів та відпочиваючих. Величезним попитом щороку користуються санаторії, будинки та бази відпочинку. І це не дивно, бо Зміївський район – одне із найекологічніших місць Харківської області.

У курортній зоні Якубино цілий рік працює багатопрофільний санаторій «Ялинка», де оздоровлюються і діти, і дорослі. Окрім запропонованих процедур, пацієнти п'ють лікувальну мінеральну воду, купаються у Сіверському Дінці, насолоджуються неповторними краєвидами, свіжим повітрям та тишею.

Гідні згадки та численні бази відпочинку, розташовані у Зміївському районі. Це «Сосновий бір» у селищі Задонецьке, «Чудний острів» у селі Мохнач, «Лісова галявина», «Біла хата», «Дача», «Сова», «Араван», «Коробів хутір Млин» у Коропові та багато інших.

Зміївська земля варта і уваги, і поваги, і гордості за її минуле та сьогодення. Всім харків'янам, а також усім жителям України ми радимо відвідати цей чудовий край, який є невід'ємною частиною нашої волелюбної та прекрасної країни.

Слід мати на увазі, що Зміївський район був створений у 1922 році та був ліквідований у 2020 році. Наразі він належить до Чугуївського району Харківської області.